неделя, 6 април 2014 г.

Терапия с магнити

Магнитотерапията е физикален метод, при който за целите на профилактиката и лечението се прилага постоянно или ниско честотно променливо магнитно поле. с подчертано обезболяващо и противовъзпалително действие.
http://magnitni-grivni.com/polezni-statii/magnitoterapiya/28-terapiya-s-magniti.html
Магнитотерапия, терапия с магнитиВ основата на лечебния ефект е подобряването на кръвообращението и състоянието на кръвоносните съдове. От правилното доставяне на кръвта с нейните хранителни вещества пък до голяма степен зависи работата на всички органи, състоянието на нервната система костите, ставите и др. Конкретно с помощта на магнита са известни случаи на лечение на мигрена, аритмия, простатит, астма, енфизем на белите дробове, атеросклероза, артроза, глаукома в ранен стадий, нощни спазми в краката, често уриниране, нормализира се артериалното налягане, добре се повлиява (след продължително лечение) болестта на Паркинсон, ревматизъм, депресия, артроза. Какъв е например механизмът на лечение на щитовидната жлеза? Необходимият йод не се усвоявал, докато пациентът не бил поставен в среда с усилено магнитно поле, например на морския бряг. При такова комбинирано влияние – йод плюс подходяща среда, функциите на щитовидната жлеза се възстановяват за няколко месеца.
За лечение се използват различни видове магнитни полета: от тези, които се образуват с малки магнити в лепенките, бижутата, магнитните превръзки, коланите и т.н., до образуващите се с помощта на слаби, постоянни (статични) полета. Магнитните гривни не облекчават само местната болка, а са често ефикасни и при мигрена, болки в гръбнака или бедрените стави. Забелязано е, че ако човек спи на магнитен матрак, той не се разболява по време на грипна епидемия. Спането на такъв матрак помага и за преодоляване на алкохолна зависимост. Приложена за лечение на главата, магнитотерапията не само предпазва от инсулт, но и забележимо подобрява паметта. Магнитната терапия действа положително при лечение на спортни травми (порязвания, разтежения, тенисистки лакът, заболявания на ставите), както и при лечение на депресии. Със силата на магнитите намалява образуването на белези след повреди на кожата. Докторът на физико-математическите науки, директор на украинския Институт по екология на човека проф. Михаил Василиевич Курик свързва продължителността на живота с величината "напрегнатост на земното магнитно поле". За голямо наше съжаление тя постоянно намалява. Преди 2000 г, геомагнитното поле е било два пъти по-силно отколкото днес. А в още по-дълбока древност – още по-силно. Въпросът е защо именно магнитното поле е толкова важно за организма, а не някакъв друг физически фактор? Отговорът на този сериозен въпрос е лесен: магнитното поле, за разлика от другите физиотерапевтични фактори, например лазерното, ултравиолетовото лъчение и др., се намира вътре в самия човек, те. то е част от организма. Затова нарушението му представлява всъщност нарушение на здравето. Оттам корекцията на магнитното поле на човека всъщност не е лекарствена терапия, внасяща различни, почти винаги токсични елементи в организма, а естествен лечебен метод, привеждащ в нормално състояние преди всичко съдовата система, която, според статистиката, е подложена повече от другите системи в организма на негативни въздействия. Защо имунитетът на човека, т.е. способността му да се съпротивлява на въздействията върху организма, зависи от магнитното поле на Земята? Обяснението е, че всяка молекула в магнитното поле се разтяга и поляризира, единият й край става северния магнитен полюс, другият – южния. В такова състояние всяка частичка живо вещество по-добре влиза в електрохимични реакции и в организма протича правилен обмен на веществата. Когато външното магнитно поле е отслабнало или, още по-лошо, ако липсва, организмът се оказва в критична ситуация. Опитите на руски учени с мишки показали, че при липса на магнитно поле само след денонощие започва разлагане на тъканите. Потомството на тези мишки се раждали без козина и растели болнави.
Приведен към човека, този експеримент изглежда така: за идеални могат да се смятат условията на живот на брега на Черно море, където напрежението на геомагнитното поле е 1 ерстед. В Киев например тази величина е 0,45 ерстеда (за сравнение, в полярните райони то е 0,7 ерстеда, в екваториалния пояс – 0,1-0,3 ерстеда). В железобетонните ни домове или на работното ни място на закрито положението е още по-лошо – всичко на всичко 0,18 ерстеда. Още по-зле се чувства човек в затворени метални обеми – автомобил, лифт, влак, метро, самолет, параходна каюта и др. – 0,01 ерстеда. Затова многочасовото пътуване с влак, дългият полет и просто целодневният престой в железобетонните здания така уморяват. Противопоказания: Да се лекува с магнити може всеки – изключения правят бременните (не се знае как магнитите действат върху плода) и хората с вграден пейсмейкър (сърцето под въздействието на магнитите може да загуби ритъма). Според някои учени магнитотерапията не се препоръчва и при вирусни заболявания от типа на хепатита (по-силното магнитно поле може да стимулира размножението на вирусите), хипотонията (ниско кръвно налягане), при понижена честота на пулса и в онкологията
Някои лекари са скептично настроени към 100-процентовия ефект от лечението с магнити, но са съгласни, че си струва да се опита, разбира се, под лекарски контрол. Твърдят, че въздействието на постоянните магнити върху организма е не толкова лечение, колкото компенсаторно явление: магнитите връщат на организма изгубеното, онова, което той не може да получи от природата заради отслабването на геомагнитното поле.

Няма коментари:

Публикуване на коментар